Balkan arhiva vesti 21.06.2016

Most razdvaja, ali pite 'ramazanke' spajaju Mitrovicu

Slobodna Evropa 21.06.2016
Ramazan u Mitrovici nije moguće zamisliti bez mirisa ramazanskih pitarki, koje se tokom kasnog poslepodneva i večeri šire gradom iz obližnjih pekara. U Severnoj Mitrovici most razdvaja, ali „ramazanke“ spajaju zajednice. Pekara „Moni“ u… »

MUP Hrvatske: Spremaju se neredi na utakmici

Slobodna Evropa 21.06.2016
Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske danas su izvjestili kako imaju informacije da se spremaju neredi i na večerašnjoj utakmici Hrvatske i Španjolske u Bordeauxu. Iz Ministarstva su odaslali priopćenje u kojem stoji da su sve informacije… »

Zbog puta školi preti katanac

Vesti online 21.06.2016
Područno odeljenje osnovne škole "Marko Miljanov" iz Cerova kod Bijelog Polja koje je nekada imalo 100 učenika danas ima samo dva đaka. Nastavu pohađaju brat i sestra Jovan i Helena Bugarin a sa njima radi učiteljica Gorica Popović. - Nekada su sve… »

Junker: 'Bregzit' je samouništenje Velike Britanije

Slobodna Evropa 21.06.2016
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenio je u utorak, dva dana pre referenduma o članstvu Velike Britanije u EU, da bi istupanje te zemlje iz Unije bilo "čin samouništenja" za Britance. "Okretanje leđa susedima i povratak u izolaciju kosi… »

(Video) Iznenađenje u amfiteatru: Zeničanin zaprosio devojku na odbrani diplomskog

Kurir 21.06.2016
Anes Oparić iz Zenice odlučio je da na odbrani diplomskog rada njegove devojke izvadi prsten i zaprosi je. Sve je, kako priča, uspeo da isplanira u dogovoru sa dekanom Politehničkog fakulteta u Zenici i predmetnim profesorom. Nakon što je njegova… »

Makedonska skupština odbila predlog za smenu Ivanova

N1 Info 21.06.2016
Makedonska skupština odbacila je inicijativu opozicije za opoziv predsednika države Đorđa Ivanova zbog kontroverzne odluke o aboliciji 56 političara i njihovih saradnika. Za predlog da bude pokrenut postupak za opoziv Ivanova glasalo je 35 poslanika… »

Vježba specijalaca RS-a uznemirila Srebreničane

Al Jazeera 21.06.2016
SDA poziva međunarodne institucije da zaštite povratnike u RS, rekavši da se radi o demonstraciji sile entitetskog MUP-a. Niko ne spori da nadležne institucije trebaju vršiti provjere i obuke svojih uposlenika, ali kada bez znanja upadnu u selo gdje… »

Svaki drugi stanovnik regije za odlazak u EU

Al Jazeera 21.06.2016
Nezadovoljstvo institucijama, nepovjerenje u državu i loša ekonomska situacija zajedničko je za sve zemlje regije. Velika stopa nezaposlenosti i loša ekonomska situacija, problemi su na koje ukazuje godišnje istraživanje Balkanskog barometra koje je… »

Slovenački autobus udario u kamion, 40 povređenih

RTS 21.06.2016
U saobraćajnoj nesreći, koja se posle podne dogodila na auto-putu A2 u Austriji između mesta Grimenštajn i Zebenštajn, povređeno je 40 osoba. Jedan slovenački autobus udario je u kamion, usled čega su četiri osobe teže povređene, a 36 je lakše… »

Protest u Turskoj zbog hapšenja novinara

Slobodna Evropa 21.06.2016
Više desetina Turaka protestovalo je u utorak u Istanbulu zbog hapšenja dva novinara i jednog akademika pod optužbom da su širili "terorističku propagandu". Turski sud odredio je u ponedjeljak pritvor predstavniku međunarodne organizacije "Reporteri… »