Balkan arhiva vesti 21.06.2016

Prečicom do posla: Na državne jasle i bez konkursa

Blic 21.06.2016
Javna preduzeća u RS nemaju zakonsku obavezu da raspisuju javne pozive za zapošljavanja radnika, što većina direktora koristi da primi koliko želi radnika. Zbog ove rupe u zakonu, javna preduzeća imaju prekomeran broj zaposlenih. Samo je u… »

Bivši potpredsjednik Konga osuđen na 18 godina zatvora

Slobodna Evropa 21.06.2016
Međunarodni krivični sud u Hagu osudio je bivšeg potpredsjednika Konga Žana Pjera Bembu na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Sud osuđuje Žana Pjera Bembu na jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora, rekla je… »

Propao pokušaj SDSM-a za opoziv Ivanova

Al Jazeera 21.06.2016
Makedonski opozicioni Socijaldemokratski savez nije obezbijedio dvotrećinsku većinu potrebnu za pokretanje procedure opoziva predsjednika. Makedonski opozicioni Socijaldemokratski savez nije obezbijedio dvotrećinsku većinu potrebnu za pokretanje… »

Potresno: Porodica Uldrijan bez struje, vode i hrane

Blic 21.06.2016
Bolesnoj Banjalučanki, koja jedva vidi i čuje, a brine o hronično obolelom sinu i ćerki, zbog neplaćenih računa isključena je voda i struja. O redovnom plaćanju komunalija Grozda Uldrijan (70) može samo da sanja, jer preživljava od 200 KM… »

Švedska: Pooštreni propisi za dobijanje azila i spajanje porodica

Slobodna Evropa 21.06.2016
Švedski parlament usvojio je zakone kojima se pooštravaju propisi za dobijanje azila i spajanje porodice u ovoj zemlji u kojoj je tokom prošle godine azil zatražilo 160.000 osoba. Novim propisima uvode se privremene dozvole boravka za neke tražioce… »

Rasipništvo: Banjaluka sija kao Las Vegas

Blic 21.06.2016
Javni objekti u Banjaluci troše tri puta više energije od evropskog proseka, a lek za ovaj problem nadležni vide u novom zapošljavanju!? Dok građani vode računa o svakom kilovatu, u objektima Gradske uprave, javnim preduzećima, školama, kulturnim… »

Kad se fudbal umeša u politiku: Džeko pozvao glasače da podrže Durakovića u Srebrenici

Blic 21.06.2016
Kapiten fudbalske reprezentacije BiH i napadač italijanske Rome, Edin Džeko pozvao je posredstvom društvenih mreža glasače da na predstojećim lokalnim izborima u BiH za načelnika Srebrenice podrže Ćamila Durakovića, prenosi Patria. - Podržimo… »

Zvizdić: BiH bi mogla izgubiti 100 miliona eura

Al Jazeera 21.06.2016
Predsjedavajući Vijeća ministara kaže da Predsjedništvo BiH treba hitno potvrditi adaptaciju SSP-a. Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je pozvao sve političke aktere u zemlji da aktivno rade na ispunjavanju… »

Otkriće kod Travnika: Arheolozi pronašli dokaze o postojanju vile iz rimskog perioda

Blic 21.06.2016
Ognjište pronađeno tokom arheološkog istraživanja kasnoantičke bazilike u naselju Turbe u blizini Travnika predstavlja još jedan dokaz da se na ovom lokalitetu nalazi još stariji objekat rimska vila, na kojoj je izgrađena bazilika, potvrdila je… »

U Evropu rikvercom: Tročlano Predsjedništvo BiH u raskoraku

Slobodna Evropa 21.06.2016
Jesu li najviši čelnici Bosne i Hercegovine više zainteresirani za vlastite interese i kratkoročnu političku dobit nego za evropski put i napredak zemlje? Ovo pitanje nameće se nakon svih opstrukcija koje u posljednjih nekoliko dana prijete da… »