Balkan arhiva vesti 21.06.2016

Dodik: U Tužilaštvu BiH se ponašaju kao kauboji, popis ključno političko, a ne demografsko pitanje

Blic 21.06.2016
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Sud i Tužilaštvo BiH kao “kauboji utiču na stvari u BiH”. Na taj način je prokomentarisao činjenicu da je Velimir Jukić doneo metodologiju za obradu rezulatata popisa nakon razgovora u… »

SAD: Senat odbacio oštrije mjere za kupnju oružja

Slobodna Evropa 21.06.2016
Američki Senat odbacio je amandmane koji predviđaju strože uvjete za kupovinu oružja, uključujući amandman kojim se ograničava prodaja oružja ljudima koji se nalaze na listi za nadzor zbog moguće povezanosti sa terorizmom. Četiri odbačena… »

Jedan jezik, a dve gramatike

Večernje novosti 21.06.2016
Na državnom univerzitetu u Podgorici rade dva fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Nikšićka katedra se zalaže za 30, a cetinjska za 32 slova azbuke crnogorskog književnog ezika. JEZIČKI rat između nikšićke i podgoričko-cetinjske… »

Vučić: Vlada Srbije najkasnije do 3. jula

Slobodna Evropa 21.06.2016
Mandatar za sastav vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će vlada biti fomirana u narednih desetak dana, svakako pre međunarodne konferencije u Parizu, koji će biti održan 4. jula. On je naveo da sve mora da bude završeno do 3. jula… »

Vasić: Vežbe policije MUP-a RS nadomak sela Luke u skladu sa planovima, nema razloga za zabrinutost

Blic 21.06.2016
Gojko Vasić, direktor policije Republike Srpske za N1 je potvrdio da vežbe nadomak sela Luke kod Srebrenice izvodi policija MUP-a RS, te da su u skladu sa standardnim planovima ove institucije. - Prema planovima imamo vežbe na terenu, koje se odvijaju… »

Kosovo: Novi mandat Misije EULEX

Slobodna Evropa 21.06.2016
Nakon odluke Saveta da produži mandat Misiji EU za vladavinu prava na Kosovu do 14. juna 2018. god. i razmene pisama između predsednika Hašima Tačija i visoke predstavnice EU, Federike Mogerini, misija EULEX će u partnerstvu sa kosovskim vlastima… »

Budite na oprezu: Koje su to otrovne zmije u BiH i kako ih razlikovati?

Blic 21.06.2016
Iako je BiH veoma bogata zmijama, statistički podaci govore da su retki slučajevi ugriza. To je najviše zbog toga što se zmije plaše čoveka i beže od njega ako su u mogućnosti. Ljudi najčešće stradaju berući lekovito bilje, gljive i šumske… »

Neizvesnost nakon tenzija u Skoplju

Slobodna Evropa 21.06.2016
Iz Skoplja piše: Zoran Kuka Prometej je preživeo tešku noć u Skoplju, ali uz podršku policije, na kraju je spasio glavu. Aktivisti Šarene revolucije pokušali su srušiti ovaj spomenik, koji je kad je postavljen nasuprot Skupštine bio skroz nag… »

Trebinje i: dalje se traga za napadačem na policajca

Blic 21.06.2016
Policija još nije uhapsila Ljubišu Ninkovića koji je pre sedam dana napao policajca Velibora Šetku u centru Trebinja u ranim popodnevnim časovima. Protiv LJ. N. danas je podnesen izveštaj Okružnom tužilaštvu u Trebinju, saopšteno je Centra javne… »

Ministri EU za produženje sankcija Rusiji

Slobodna Evropa 21.06.2016
Šefovi diplomacija EU složili su se da za još šest mjeseci budu produžene sankcije Rusiji zbog okupacije i ilegalne aneksije ukrajinskog polutoka Krim i podrške Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine. Konačna odluka biće donesena na… »