Svet arhiva vesti 19.08.2016

Grčka razmatra zahteve za azil odbeglih turskih vojnika

RTV 19.08.2016
ATINA - Grčke vlasti počele su danas da razmatraju zahtev za azil osam turskih podoficira i oficira koji su prebegli helikopterom u Grčku nekoliko sati posle neuspelog puča u Turskoj 15. jula. Grčki advokat po službenoj dužnosti Stavrula Tomara… »

Ceo cvet plače zbog tragičnih sudbina dečaka iz Sirije, a onda ih svi zaborave (uznemirujuće)

Telegraf 19.08.2016
Fotografija malenog Omrana ostaće simbol još nekoliko dana, dok se i on ne zaboravi. Kao i kada se Ajlan Kurdi utopio. Fotografija i snimak okrvavljenog i prašnjavog petogodišnjeg dečaka, koji je izvučen iz ruševina posle razornih vazdušnih udara… »

Nemačka odbacuje zahtev Grčke za odštetu

Danas 19.08.2016
Nemačka vlada je odbacila novi zahtev Atine za isplatu odštete zbog brutalne nacističke okupacije Grčke tokom Drugog svetskog rata. Portparol vlade u Berlinu Štefan Zajbert je izjavio da je nemačka "pozicija vrlo jasna" što se tiče reparacija… »

Odgovor na krizu: Nova francuska diplomatija za globalno doba

Nedeljnik 19.08.2016
Iran, Sirija, Rusija, Izrael-Palestina: francuska diplomatija izgleda kao prirepak na brodu američkih neokonzervativaca. Reagujući veoma oštro na medijski najznačajnije događaje, njen odgovor se najčešće svodi na vojne intervencije i moralne… »

Debata o zabrani burke u Nemačkoj

RTS 19.08.2016
Burka u Nemačkoj mogla bi da postane nepoželjna. I ministar policije i kancelarka kažu: u otvorenom društvu zatvoreno lice nije prihvatljivo jer onemogućava uklapanje u društvo. Poznavaoci prilika dodaju još jedan razlog - skore izbore u pojedinim… »

EU za humanitarnu pomoć daje rekordnih 1,1 milijardu dolara

Al Jazeera 19.08.2016
Od ukupnog ovogodišnjeg budžeta za humanitarnu pomoć, 446 miliona eura će biti namijenjeno za žrtve sirijske krize. Evropska komisija je za 2016. godinu donijela do sada najveći budžet za humanitarnu pomoć, koji iznosi rekordnih 1,1 milijardu… »

Procvat šverca na granici Venecuele

Al Jazeera 19.08.2016
Iako je Vlada otvorila granicu prema Kolumbiji, hrana i druge namirnice se i dalje prenose nelegalnim prelazima. Venecuela je ponovo otvorila granicu prema Kolumbiji, koju je zatvorila kao mjeru borbe protiv krijumčarenja. Međutim, hrana, gorivo i druge… »

Otkrivene tajne najsurovijeg zatvora

Nedeljnik 19.08.2016
Prema izveštaju, Amnesty International procenjuje da je u sirijskim zatvorima od marta 2011. godine umrlo 17.723 osoba, što je u proseku više od 300 mrtvih u mesec dana. Amnesty International objavio je izveštaj o gotovo neverovatnim strahotama koje… »

Prebacuju li SAD nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju?

Slobodna Evropa 19.08.2016
Nema razloga za prebacivanje američkog nuklearnog oružja iz turske baze Indžirlik u Rumuniju, izjavila je civilni rukovodilac američkih vazduhoplovnih snaga Debora Li Džejms (Deborah Lee James) na pitanje novinara u Njujorku dan pre objavljivanja… »

Putin na Krimu: Važan razvoj ekonomskih odnosa sa Ukrajinom Tanjug

Studio B 19.08.2016
Razvoj trgovinsko-ekonomskih veza sa Ukrajinom treba da bude u stalnom centru pažnje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je danas stigao na Krim, u vreme povećanih napetosti između Moskve i Kijeva. On je na predlog premijera Dmitrija… »