Balkan arhiva vesti 26.01.2017

Austrija: Osmero uhapšenih zbog veza s ISIL-om

Al Jazeera 26.01.2017
Većina uhapšenih je s prostora bivše Jugoslavije, javljaju austrijski mediji. Austrijske vlasti su uhapsile osmero ljudi osumnjičenih za članstvo u terorističkoj organizaciji koja ima moguće veze sa skupinom Islamska država Irak i Levant (ISIL)… »

"Dvoglava podrška" grčkim vojnicima albanskog porekla

RTV 26.01.2017
SKOPLJE - Grupa vojnika Albanaca u Armiji Makedonije (ARM) solidarisala se s grčkim vojnicima albanskog porekla koji su pod istragom zbog simboličnog isticanja državnog znamenja Albanije - dvoglavog orla, preneli su danas makedonski mediji. Portal… »

Biometrijski pasoši se ne ukidaju, stepen bezbednosti ostaje isti

Blic 26.01.2017
Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH saopštila je danas da biometrijski pasoši neće biti ukinuti, niti će biti menjani elementi zaštite i stepen bezbednosti ovih dokumenata. Iz Agencije za identifikaciona… »

Kosovo: 44 žene učestvovale u konfliktima na Bliskom istoku

Slobodna Evropa 26.01.2017
Kosovski centar za bezbednosne studije saopštio je da je od početka konflikta u Siriji i Iraku, između 2012. i 2016. godine, 44 žena bilo uključeno u tim konfliktima, a među njima i 27 dece. Na osnovu istraživanja ovog centra, "žene koje su… »

EK: Neophodna pravednija raspodela migranata

Slobodna Evropa 26.01.2017
Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos apelovao je danas na zemlje EU da dogovore pravedniju raspodelu tereta dolaska novih migranata. On je rekao da zemlje članice moraju konačno da definišu pojam "solidarnosti", dok se Italija i Grčka bore sa… »

Vučić: Tačijeva izjava dokaz da ne mogu da održe reč

Slobodna Evropa 26.01.2017
Izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija nakon dijaloga u Briselu pokazuje da Priština nije voljna ili sposobna da održi svoju reč duže od dva minuta i da ne rade ništa u skladu sa onim što je dogovoreno, rekao je premijer Srbije Aleksandar… »

Ovim danima nikako ne sedajte u automobil

Blic 26.01.2017
Ostanak kod kuće sigurno nije provod iz snova, ali o njemu treba ozbiljno razmisliti subotom i ponedeljkom, jer ovim danima najčešće dolazi do saobraćajnih nesreća. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, u poslednja tri meseca 2016… »

Kako pregurati zimu: Hrana za stoku duplo skuplja

Blic 26.01.2017
Stočare su zavarale tri prethodne zime, koje su bile izuzetno blage, a kako večito kubure sa besparicom većina njih nije na vreme obezbedila zalihe stočne hrane za zimu. Stočna hrana je, zbog zime i problema u transportu, znatno skuplja nego jesenas… »

Crnogorci "oterali" iz škola Sv. Savu, a slavljen je čak i pod Turcima

Večernje novosti 26.01.2017
Prvi srpski prosvetitelj, zakonodavac, prvi arhiepiskop autokefalne samostalne Srpske crkve - Sveti Sava, proteran je iz škola u Crnoj Gori. PRVI srpski prosvetitelj, zakonodavac, prvi arhiepiskop autokefalne samostalne Srpske crkve - Sveti Sava… »

Domovima zdravlja 1,2 miliona

Večernje novosti 26.01.2017
Ministarstvo zdravlja Srpske ulaže u potrebnu opremu za ambulante porodične medicine. BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić i direktor firme "Adrialajn" iz Banjaluke Darko Petrović potpisali su ugovor za nabavku… »