Balkan arhiva vesti 26.06.2018

Predsednik Makedonije odbacio sporazum o promeni imena

Slobodna Evropa 26.06.2018
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je danas (utorak) da je odlučio da ne potpiše ukaz za proglašenje dogovora s Grčkom koji je ratifikovao makedonski parlament. U obrazloženju poslatom Sobranju, Ivanov navodi da dogovor kojim se rešava… »

EU stopirala Makedoniju i Albaniju

Sputnik 26.06.2018
Šefovi diplomatija Evropske unije su u Luksemburgu do 2019. odložili odluku o početku pregovora o prijemu Albanije i Makedonije, pošto su Francuska, Holandija i Danska zahtevale da Tirana i Skoplje pruže opipljive naknadne dokaze o jačanju vladavine… »

Podgorica, potpukovniku pritvor do 72 sata

RTS 26.06.2018
Eminu Husoviću, koji je juče pucao u prostorijama Ministarstva odbrane, nakon saslušanja u tužilaštvu, određen je pritvor do 72 sata. Portal RTCG prenosi da će potpukovnik Vojske Crne Emin Husović već danas biti priveden kod istražnog sudije… »

Zaev: Podneću ostavku ako referendum ne uspe

RTS 26.06.2018
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je uveren da će referendum o dogovoru sa Grčkom oko imena biti uspešan, a da će ako ne bude tako, podneti ostavku. Sobranje 16. jula odlučuje o datumu referenduma o imenu, javio je skopski "Kanal 5". Zoran… »

Britanski zvančnik: Pojedini političari u BiH se prave Englezi

Novi magazin 26.06.2018
Visoki britanski zvaničnik Mor izjavio je da iz njegove zemlje u BiH stiže 40 vojnika sa zadatkom da nadgledaju bezbednosnu situaciju a ne da špijuniraju. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, s druge strane, ponovio je danas da u BiH dolazi 40… »

Srbija uputila 'oštar protest' Savjetu Evrope zbog Plenkovića

Slobodna Evropa 26.06.2018
Delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope uputila je "oštar protest" predsednici tog tela Lilijen Mari Paskije i tražila hitan sastanak, zbog, kako su naveli, "skandaloznog" obraćanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Kako se… »

„Sve spremno za opoziv Ivanova, čeka se pravi trenutak“

Sputnik 26.06.2018
Poslanik Demokratske unije za integracije Artan Grubi izjavio je da je „sve spremno za opoziv“ predsednika Makedonije Đorđa Ivanova. On je dodao da se čeka „pravi trenutak“ kako bi ta inicijativa bila prosleđena Sobranju, javljaju makedonski… »

Provokacija iz Hrvatske: Mesić i Gotovina sklopili albanskog orla

Vesti online 26.06.2018
Provokacijama sklapanjem ruku u simbol "albanskog orla" pridružili su se i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i Ante Gotovina. Društvenim mrežama kruže njihove slike podrške Albancima iz švajcarske reprezentacije Granitu Džaki i Džerdanu… »

Fifa novčano kaznila i Hrvatsku

Večernje novosti 26.06.2018
Svetska fudbalska federacija (Fifa) kaznila je Fudbalski savez Hrvatske sa 13.000 švajcarskih franaka zbog nekoliko incidenata navijača te zemlje za vreme utakmice protiv Argentine na Svetskom prvenstvu. Svetska fudbalska federacija (Fifa) kaznila je… »

Veliki požar u romskom naselju kod Tivta: Izgorele barake, automobili i kamioni (foto)

Kurir 26.06.2018
U velikom požaru koji je jutros oko jedan sat izbio u neformalnom romsko-egipćanskom naselju Lovanja kod Tivta, pričinjena je veća materijalna šteta, ali se na sreću sve završilo bez ljudskih žrtava. Prema rečima načelnika Službe zaštite i… »