Balkan arhiva vesti 26.06.2018

Afrički novinar zapušio usta plenkoviću: Mi želimo da živimo u Nemačkoj ili Francuskoj, a ne u Hrvatskoj (video)

Kurir 26.06.2018
Hrvatski premijer, Andrej Plenković, juče je govorio o demografskim problemima za koje je poručio kako nisu tu od juče, a onda je svoju zemlju uporedio s afričkim državama rekavši kako bi u Africi žudeli da imaju standard kao u Hrvatskoj. "Taj… »

Kurc i Zaev apeluju na Makrona "da popusti" oko Makedonije

B92 26.06.2018
Beč -- Austrijski kancelar i makedonski premijer apelovali na predsednika Francuske da se ne protivi otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem. Sebastijan Kurc je na zajedničkoj konferenciji za štampu izrazio nadu da će predsednik Francuske Emanuel… »

Austrija, vežba na granici kao poruka migrantima

RTS 26.06.2018
Na graničnom prelazu Špilfeld ka Sloveniji austrijske snage bezbednosti održale su vežbu "Pro Borders" prikazujući hitne mere za sprečavanje ilegalne migracije. Vežba je održana i pored protivljenja susedne Slovenije. U vežbi je učestvovalo oko… »

Sobranje odlučuje o referendumu 16. jula

B92 26.06.2018
Skoplje -- Makedonski parlament 16. jula odlučuje o datumu raspisivanja referenduma o imenu, javio je skopski Kanal 5 pozivajući se izvore iz Sobranja. Od dana objavljivanja odluke o raspisivanju referenduma na državnom nivou u Službenom listu do dana… »

Maradona završio u bolnici! Ošamućenog su ga izneli sa tribine, slošilo mu se posle burne pobede Argentine (video)

Telegraf 26.06.2018
Dileme nema, El Pibe je obeležio meč u Sank Peterburgu, želimo mu brz oporavak i povratak na tribinu. Argentina slavi svoje najveće fudbalske sinove, Dijega Maradonu i Lea Mesija, koji su bili talični za Gaučose protiv Nigerije u meču odluke za… »

Mektić: BiH neće biti prihvatni centar za migrante

Kurir 26.06.2018
Predsedništvo Skupštine Saveza opština i gradova Federacije BiH danas je na sastanku u Međugorju razmatralo veliki priliv migranata i izbeglica u BiH. Sastanku je prisusustvovao i ministar bezbednosti Dragan Mektić koji je upozorio da migrantska… »

Makedonija dobila zeleno svetlo od EU: Pregovori počinju u junu 2019. godine!

Kurir 26.06.2018
Savet ministra EU saglasio se da pozitivno odgovori na napredak koji je Makedonija postila na putu evrointegracija, a u zaključcima Savet kaže da je "utvrdio put za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem u junu 2019. godine". Savet EU je posle duge… »

Ambasador Rusije nije dobrodošao u Potočare

Slobodna Evropa 26.06.2018
Posjeta Srebrenici ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancovu, planirana za sutra (srijeda), odgođena je za drugi put, potvrđeno je Feni iz Ambasade Ruske Federacije. Između ostalog, bilo je planirano da se tokom posjete Općini Srebrenica… »

Hrvatska prva, Islanđani idu kući

RTS 26.06.2018
Island – Hrvatska 1:2 (0:0). Selekcija Hrvatske nadigrala je Island u meču trećeg kola Grupe D. Hrvatska će kao prvoplasirana u grupi igrati protiv Danske u osmini finala. Hrvatska je stigla do cilja. Sa maksimalnim učinkom, sve tri pobede… »

Kosovska strana nagađa rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine: Imamo do osam meseci

Telegraf 26.06.2018
- Svi znamo da je vremenski rok ili prozor za postizanje sporazuma vezan za mandat institucija EU - kaže savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija, Bekim Čolaku. Savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija, Bekim Čolaku, tvrdi da je optimalan… »