Svet arhiva vesti 21.09.2016

Lavrov traži detaljnu istragu o napadu na humanitarni konvoj

Dnevnik 21.09.2016
NjUJORK : Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas u Njujorku na detaljnu i nepristrasnu istragu o nedavnom napadu na humanitarni konvoj u Siriji. Lavrov je, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Siriji, rekao da prekid vatre… »

Lavrov o napadu na konvoj: Sirijska avijacija ne leti noću

RTV 21.09.2016
NJUJORK - Sirijske vazdušne snage nisu mogle da pogode konvoj, koji je dopremao humanitarnu pomoć UN u Alepo, jer se napad dogodio tokom noći, kada sirijski avioni ne lete, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. "Naša vojska je već saopštila… »

Upozorenje bivšeg dipolomate: Hilari će započeti nuklearni rat protiv Rusije, ne preza od atomskog oružja za interese…

Pravda 21.09.2016
Demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton, ukoliko bude ušla u Belu kuću, započeće nuklearni rat protiv Rusije ili Kine, upozorava bivši američki diplomata Džejms Džordž Džetras. On podseća da ne postoji vojni sukob koji… »

Rusija pokreće proizvodnju nafte na Arktiku

Blic 21.09.2016
Rusija je danas pokrenula proizvodnju nafte na Arktiku gde su zbog ekstremnih vremenskih uslova potrebne inovativne tehnologije bušenja tla do nafte, saopšteno je u Moskvi. Naftno polje Vostočno-Mesojahskoe ima rezerve procenjene na oko 340 miliona… »

Neonacista u Finskoj osumnjičen za ubistvo prolaznika na skupu (video)

Večernje novosti 21.09.2016
Finski neonacista Jese Tornianen, ranije poznat po nasilju, uhapšen je danas posle smrti jednog prolaznika kojeg je napao tokom demonstracije protiv migranata. HELSINKI - Finski neonacista ranije poznat po nasilju uhapšen je danas posle smrti jednog… »

Afrika podeljena oko prodaje slonovače

B92 21.09.2016
Johanesburg -- Afričke zemlje podeljene su oko pitanja da li treba dozvoliti prodaju slonovače na kontinentu na kojem je broj slonova drastično smanjen zbog krivolova. Namibija, Zimbabve i Južna Afrika razgovaraće o pravima za prodaju slonovače na… »

Iran odlučan da unapredi vojsku zbog sporazuma SAD i Izraela

Slobodna Evropa 21.09.2016
Sporazum, kojim je Vašington obećao Izrealu vojnu pomoć bez presedana vrednu 38 milijardi dolara, čini Iran još odlučnijim da ojača svoju vojsku, navodi načelnik geenralštaba iranske vojske general Mohamad Hosein Bageri. Sporazum između SAD i… »

Hjuman rajts voč poziva Mađarsku da ispita navode o zlostavljanju izbeglica

Večernje novosti 20.09.2016
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč zatražila je od Mađarske da ispita navode da su uniformisani oficiri maltretirali izbeglice uhvaćene blizu južne mađarske granice. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč… »

Sijarto: Gensek UN da bude iz centralne ili istočne Evrope

RTV 21.09.2016
NJUJORK - Mađarska smatra da bi novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija trebalo da bude iz Centralne ili Istočne Evrope, jer bi bio dobar poznavalac tog "ekstremno osetljivog" regiona, izjavio je danas u Njujorku mađarski ministar spoljnih poslova… »

Optuženi za napade u SAD kupovao delove bombe na internetu

Novi magazin 21.09.2016
Američko federalno tužilaštvo navelo je da je optuženi za bombaške napade u Njujorku i Nju Džerziju Ahmad Kan Rahami kupio delove za bombu na internetu i da je snimio sebe kako u dvorištu pali eksplozivni materijal. Rahami je u pisanom dnevniku… »