Svet arhiva vesti 21.09.2016

Lavrov traži istragu - američki dron bio u zoni napada na konvoj

Politika 21.09.2016
NjUJORK– Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas u Njujorku na detaljnu i nepristrasnu istragu o nedavnom napadu na humanitarni konvoj u Siriji. Lavrov je, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Siriji, rekao da prekid vatre… »

Džonson: Sirijci ili Rusi? Sirijci ne mogu da lete noću...

B92 21.09.2016
Britanski šef diplomatije Boris Džonson rekao je da postoje čvrsti dokazi da su ruski avioni bombardovali humanitarni konvoj u Siriji. On je posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija istakao da je rano za definisanje krivice, ali je potom… »

Ozbiljno upozorenje: Hilari će započeti nuklearni rat protiv Rusije

Vesti online 21.09.2016
"Demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton, ukoliko bude ušla u Belu kuću, započeće nuklearni rat protiv Rusije ili Kine", upozorava bivši američki diplomata Džejms Džordž Džetras. On podseća da ne postoji vojni sukob koji… »

Rusija proizvodi naftu na Arktiku

Večernje novosti 21.09.2016
Rusija je danas pokrenula proizvodnju nafte na Arktiku gde su zbog ekstremnih vremenskih uslova potrebne inovativne tehnologije bušenja tla do nafte, saopšteno je u Moskvi. Rusija je danas pokrenula proizvodnju nafte na Arktiku gde su zbog ekstremnih… »

Neonacista u Finskoj osumnjičen za ubistvo prolaznika na skupu (video)

Večernje novosti 21.09.2016
Finski neonacista Jese Tornianen, ranije poznat po nasilju, uhapšen je danas posle smrti jednog prolaznika kojeg je napao tokom demonstracije protiv migranata. HELSINKI - Finski neonacista ranije poznat po nasilju uhapšen je danas posle smrti jednog… »

Afrika podeljena oko prodaje slonovače

B92 21.09.2016
Johanesburg -- Afričke zemlje podeljene su oko pitanja da li treba dozvoliti prodaju slonovače na kontinentu na kojem je broj slonova drastično smanjen zbog krivolova. Namibija, Zimbabve i Južna Afrika razgovaraće o pravima za prodaju slonovače na… »

Iran jača vojsku zbog sporazuma SAD i Izraela

B92 21.09.2016
Teheran -- Sporazum kojim je Vašington obećao Izrealu vojnu pomoć vrednu 38 milijardi dolara, čini Iran još odlučnijim da ojača svoju vojsku, kaže Mohamad Hosein Bageri. Sporazum između SAD i Izreala učiniće nas još odlučnijim u jačanju… »

HRW: Ispitati da li mađarski oficiri maltretiraju izbeglice

Blic 20.09.2016
Organizacija Hjuman rajts voč (HRW) zatražila je od Mađarske da ispita navode da uniformisani oficiri te zemlje maltretiraju izbeglice, uhvaćene nedaleko od njene južne granice i vraćaju ih u Srbiju. Mađarska vlada je odbacila tvrdnje HRW, prenosi… »

Sijarto: Novi gensek UN iz Centralne ili Istočne Evrope

B92 21.09.2016
Njujork -- Mađarska smatra da bi novi generalni sekretar UN trebalo da bude iz Centralne ili Istočne Evrope. Kako je rekao, to bi bio dobar poznavalac tog "ekstremno osetljivog" regiona, izjavio je danas u Njujorku mađarski ministar spoljnih poslova… »

Materijal za bombu kupio preko interneta: Terorista optužen za napade u Njujorku i Nju Džerziju, biće saslušan u bolnici

Blic 21.09.2016
Američko federalno tužilaštvo navelo je da je optuženi za bombaške napade u Njujorku i Nju Džerziju Ahmad Kan Rahami kupio delove za bombu na internetu i da je snimio sebe kako u dvorištu pali eksplozivni materijal. Rahami je u pisanom dnevniku… »