Balkan arhiva vesti 12.12.2017

(Video) Ekspres: Hrvatsku svet vidi kao potpaljivača ratova!

Kurir 12.12.2017
Autor indeksa o Hrvatskoj je Simon Anholt, Britanac kog je nekadašnja hrvatska vlada angažovala, 2003. godine, da bi sa zvaničnog Zagreba skinuo stigmu iz Drugog svetskog rata, kada je tamo bio na vlasti nacistički režim, ili one koja se pamti po… »

(Video) Zločin bez kazne: Hamdija Abdić Tigar, osumnjičen za ubistvo generala Šantića, pušten na slobodu!

Kurir 12.12.2017
Hamdija Abdić Tigar uhapšen je juče u Bihaću, a posle njega su privedeni i Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović. Hamdija Abdić Tigar bio je komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, a… »

Makron očekuje da se Tramp predomisli oko klime

Slobodna Evropa 12.12.2017
Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da njegov američki kolega Donald Tramp treba da snosi odgovornost prema istoriji zbog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama koji je pre dve godine usvojen u Parizu. Makron je odbacio… »

Banjaluka: Troje povrijeđeno u olujnom nevremenu

Slobodna Evropa 12.12.2017
Usljed rušenja krova u naselju Obilićevo u Banjaluci, te urušavanja plafona u kući u naselju Karanovac zbog olujnog vjetra tri osobe su lakše povrijeđene, prenosi Fena. Osim toga, u naselju Obilićevo su, usljed snažnih udara vjetra, sa više… »

Zoran Zaev u zvaničnoj poseti Kosovu

Slobodna Evropa 12.12.2017
Premijer Makedonije Zoran Zaev stigao je u zvaničnu posetu Kosovu, što je prva poseta jednog makedonskog premijera toj zemlji. Njega je ispred zgrade Vlade Kosova uz crveni tepih i gardu Bezbednosnih snaga Kosova dočekao kosovski kolega Ramuš… »

Austrija: Jedna osoba poginula, 18 povrijeđeno u eksploziji gasa

Slobodna Evropa 12.12.2017
Jedna osoba je poginula, a više je povrijeđeno u eksploziji glavnog gasovoda u blizini austrijske granice sa Slovačkom, javio je javni servis Austrije ORF. Na licu mjesta su vatrogasna kola, vozila hitne pomoći i spasilački helikopteri. Eksplozija se… »

Ruska FSB spriječila teroristički napad, uhapšen osumnjičeni

Slobodna Evropa 12.12.2017
Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da su otkrili jednu ekstremističku "ćeliju" koja je radila po nalogu militanata "Islamske države" i koja je planirala terorističke napade u Moskvi tokom novogodišnjih praznika i predstojeće… »

Milan Todović optužen za ratni zločin u Foči

Slobodna Evropa 12.12.2017
Tužilaštvo BIH podiglo je optužnicu protiv Milana Todovića (1961) koji se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, protivpravnog zatvaranja žrtve bošnjačke nacionalnosti i držanja u zarobljeništvu i seksualnom ropstvu u Foči… »

Mikser: Strategija proširivanja EU s ministrima zemalja kandidata

Slobodna Evropa 12.12.2017
Na radnom ručku visokih zvaničnika EU i šefova diplomatija zemalja kandidata za članstvo sa Zapadnog Balkana se neformalno raspravljalo o strategiji proširivanja koju će Evropska komisija predstaviti u februaru 2018. To je, kako prenosi Beta, stavio… »

Sud u Hagu sutra o Šešelju

Slobodna Evropa 12.12.2017
Međunarodni sud u Hagu raspravljaće u sredu o žalbi tužilaca na prvostepenu oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju. Većinom glasova, Haški tribunal je, 31. marta prošle godine, oslobodio Šešelja krivice… »