Balkan arhiva vesti 30.01.2019

Obeležavanje 9.: Januara Evo koliko je koštala proslava Dana Republike

Blic 30.01.2019
Proslava Dana Republike 9. januara, ove godine poreske obveznike RS koštala je 458.816 KM ili oko 35.000 KM manje nego prethodnih godina, objavila je služba Predsednika Republike Srpske. U Transparensi Internešnelu, međutim navode da je posao pripreme… »

Sledi promena koju mnogi ne očekuju: Južni vetar prvog vikenda u februaru donosi prolećne temperature

Blic 30.01.2019
U Srpskoj će još sutra biti padavina – na jugu kiša, a u ostalim krajevima sneg, dok nas u petak očekuje uglavnom suvo. Meteorolog Igor Kovačić kaže da će od petka u Srpskoj jačati južno strujanje vetra uz pristizanje sve toplijeg vazduha. –… »

Vukanović: Ovde ne možete raditi ni kao čistačica ako niste bliski vlasti, šta bi se tek radilo kad bi se dodeljivali…

Blic 30.01.2019
Narodni poslanik SDS, Nebojša Vukanović, rekao je da može biti mnogo manipulacija ako se usvoji nacrt zakona o socijalnim stanovima, te da je potrebno da se on dopuni. Ovo je na kraju višesatne rasprave na sednici Narodne skupštine Republike Srpske o… »

Dodik u četvrtak kod Vučića u Beogradu

Slobodna Evropa 30.01.2019
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primit će u četvrtak (31. januar) u Beogradu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Bit će ovo Dodikov četvrti put za Beograd od 20. novembra, kada je stupio na dužnost u… »

Makedonski parlament odbacio zahtev dijaspore o drugom referendumu

N1 Info 30.01.2019
Makedonski parlament odbacio je većinom glasova zahtev dijaspore da bude raspisan drugi referedum o preimenovnju države u Severna Makedonija u zamenu za ulazak u NATO i potencijalno članstvo Evropskoj uniji, javlja AP. Predlog Makedonskog svetskog… »

NSA tvrdi da ISIL još ima hiljade boraca

Al Jazeera 30.01.2019
Nacionalna obavještajna služba SAD-a smatra da grupa Islamska država Irak i Levant i dalje kontrolira hiljade boraca u Siriji i Iraku. Direktor američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Daniel Coats izjavio je da oružana grupa Islamska država… »

"Izgubila sam mog jedinca, mog jablana": Potresno svedočenje majke Bojana Milovanovića ubijenog šrafcigerom

Blic 30.01.2019
Moj sin Bojan bio je krasan momak, ceo svet plače za njim, a brutalno je ubijen bez ikakvog razloga, ovako je u Okružnom sudu u Banjaluci počela svedočenje Slavica Milovanović čiji je sin ubijen u oktobru prošle godine u centru Banjaluke. Njenim… »

"Siromašni ljudi postaju laka meta": U političkim sukobima samo su građani apsolutni gubitnici

Blic 30.01.2019
Zajedničko za sve političke krize u BiH jeste da imaju nacionalni predznak, u njima političke partije mogu da budu relativni pobednici ili gubitnici, ali su samo građani apsolutni gubitnici jer za istrpljeni sukob lidera nisu nagrađeni boljim… »

Bolja od amerike: Evo na kojem mestu se nalazi BiH na listi najbezbednijih zemalja sveta

Blic 30.01.2019
Global Finance magazin je objavio listu najbezbednijih zemalja sveta, a nove rang-liste imaju izvore ažuriranja, ažurirane formule za dobijanje rezultata i mnogo zanimljivih podataka koji govore na koji način su zemlje rangirane. Naprimer, Filipini su… »

Tramp šefove službi nazvao 'naivnima'

Slobodna Evropa 30.01.2019
Predsednik SAD-a Donald Tramp (Trump) kritikovao je šefove američkih obaveštajnih službi, nazivajući ih "naivnima" i "pasivnima", nakon što su pred Kongresom rekli da je malo verovatno da će Severna Koreja uništiti svoj nuklearni arsenal i da… »