Balkan arhiva vesti 30.01.2019

EU odbacila poziv za novo pregovaranje o Brexitu

Slobodna Evropa 30.01.2019
Glavni pregovarač Evropske unije (EU) Michel Barnier (Mišel Barnije) kazao je da je irski mehanizam odbrane "sastavni dio" britanskog Sporazuma o Brexitu i da se o tome neće ponovno pregovarati. Obraćajući se u Evropskom parlamentu Barnier je rekao… »

Vijeće za implementaciju mira vidi cjelinu problema BiH

Slobodna Evropa 30.01.2019
Vijeće za implementaciju mira (Peace implementation council, PIC) nakon sastanka osudilo je retoriku i poteze bh. političkih lidera od najave osporavanja naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) pred Ustavnim sudom BiH, preko… »

Neobični posetilac u boki: Srednjoškolce na trajektu iznenadila pojava delfina! (video)

Kurir 30.01.2019
Delfin pratio trajekt iz Lepetana do Kamenara. Kada se srednjoškolci Elektrotehničke škole iz Tivta vraćali posle nastave svojim domovima na trajektu ih je pratio delfin, često izranjajući iz mora pored samog trajekta. Nekada je Boka imala svog… »

Sudar dva automobila i kamiona kod Tuzle, dve osobe povređene

Blic 30.01.2019
Dve osobe povređene su sudaru tri vozila na delu magistralnog puta Tuzla-Orašje u mestu Šići, potvrđeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Povređeni su prevezeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla radi ukazivanja… »

Mektić: Politička situacija u BiH komplikovana, zato nije formirana vlast

Blic 30.01.2019
Ministar bezbednosti u Savetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić istakao je tokom sastanka sa ambasadorom Češke Jakubom Skalnikom da je politička situacija u BiH komplikovana zbog čega nije okončano formiranje vlasti. Mektić je istakao da… »

U BiH u januaru prijavljeno 696 migranata, među njima i 20 maloletnika

Blic 30.01.2019
Službi za poslove sa strancima je od 1. do 27. januara prijavljeno 696 ilegalnih migranata, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbednosti o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata o kojoj je danas upoznat Savet… »

Knežević uskoro putuje u Ameriku, demantovao da se nalazi u Rusiji

Sputnik 30.01.2019
Predsjednik „Atlas grupe“ Duško Knežević demantovao je danas pretpostavke analitičara Darka Trifunovića, koji je za portal RTCG izjavio kako smatra da se Knežević nalazi u Ruskoj Federaciji, a ne u Londonu, odakle navodno vodi hibridni rat… »

VMRO-DPMNE poručuje vladajućoj koaliciji: Ne bacajte table na kojima piše Republika Makedonija jer će se to ime ponovo…

Večernje novosti 30.01.2019
Đorčev je istakako da što se neki više odriču imena Republike Makedonije, „mi ga sve više želimo“. Kandidat za predsednika Makedonije i poslanik iz redova opozicione VMRO-DPMNE Vlatko Đorčev je rekao poslanicima iz vladajuće garniture da ne… »

Guaido tražio humanitarnu pomoć Brazila

Slobodna Evropa 30.01.2019
Potpredsjednik Brazila, Hamilton Mourao izjavio je u srijedu da je samoproglašeni prijelazni predsjednik Venecuele, Juan Guaido tražio od Brazila humanitarnu asistenciju. Mourao, koji je ranije ove sedmice obavljao i dužnost vršioca dužnosti… »

Teški teret nenaplativih kredita

Slobodna Evropa 30.01.2019
Banke u Bosni i Hercegovini trenutno ne mogu da naplate gotovo 1,8 milijardi maraka kredita (više od 920 miliona evra), podaci su Centralne banke BiH. Taj iznos je nešto manji od onog koji je kao problem nenaplativosti istaknut u odgovorima iz BiH u… »