Balkan arhiva vesti 30.01.2019

Hapšenja vojnih pilota u Turskoj

Slobodna Evropa 30.01.2019
Turske vlasti uhapsile su danas 48 vojnih pilota za koje se sumnja da su povezani sa muslimanskim propovednikom Fetulahom Gulenom koga Ankara optužuje za organizovanje propalog puča 2016. godine. Tužilaštvo u Ankari je saopštilo da je uhapšeno 48… »

Dodik: Pratićemo stav Beograda

Vesti online 30.01.2019
Predsedavajući Predsedništvom BiH Milorad Dodik kaže da poštuje teritorijalni integritet Srbije i da Kosovo vidi kao unutrašnje pitanje Srbije. Milorad Dodik je posle sastanka Predsedništva BiH sa komesarom Johanesom Hanom i predsednicima Evropske… »

Han: Vlast u BiH mora da se formira što pre

Vesti online 30.01.2019
Komesar za proširenje i susedsku evropsku politiku Johanes Han poručio je danas, nakon susreta u Briselu s članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, da treba što pre da formiraju vlast u BiH. Han je… »

Polarni vrtlog pogodio Srednji zapad SAD

Slobodna Evropa 30.01.2019
Sjever SAD je zaleđen zbog polarne temperature i vjetrova koji dolaze s Arktika zbog čega su vlasti uvele hitne mjere zaštite stanovništva. Najmanje osam ljudi je poginulo u nekoliko saveznih država kao rezultat artičkog vremena i, kako ga zovu… »

To su prave komšije: Za samo mesec dana ocu i ćerki sagradili kuću, staru izgubili u poplavi

Kurir 30.01.2019
Zahvaljujući humanom Seadu Rahmanoviću, Emina Rahmanović i njen otac Redžo (85) iz Bihaća uskoro će useliti u svoju novu kuću. Naime, ova porodica je živela u izuzetno staroj i trošnoj kući punoj vlage u naselju Turija. Nakon prošlogodišnje… »

Gruevskom ukidaju poslaničku platu

Sputnik 30.01.2019
Makedonski parlament usvojio je danas amandman Zakona o poslanicima, prema kome će bivšem premijeru Nikoli Gruevskom (48) biti ukunuta poslanička plata. Usvojeni amandman predviđa da poslanici gube pravo na platu i druge povlastice, poput putnih… »

Demokratska partija Kosova traži odustajanje od korekcije granica

Slobodna Evropa 30.01.2019
Vladajuća Demokratska partija Kosova (DPK) izrazila je zabrinutost zbog, kako navodi, izraženog nedostatka zajedničkog institucionalnog delovanja u državnom interesu. Ova partija navodi da tako nešto šteti partnerstvu sa SAD-om i poziciji Kosova na… »

Vijeće ministara BiH utvrdilo nacrt budžeta

Slobodna Evropa 30.01.2019
Vijeće ministara BiH je na sjednici u srijedu razmatralo i jednoglasno utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu. "Budžet je usvojen jednoglasno u gabaritima koje je utvdilo Fiskalno… »

Zeleni prsluci protiv odlagališta nuklearnog otpada

Slobodna Evropa 30.01.2019
Ne smiruje se nezadovoljstvo aktivista i lokalne zajednice u Sisačko-moslavačkoj županiji zbog sve vjerojatnije odluke da će se nisko i srednje radioaktivni otpad odlagati na Trgovskoj gori, nedaleko granice sa Bosnom i Hercegovinom. Vlasti kažu da… »

Američki predsjednik izrazio podršku Guaidu

Slobodna Evropa 30.01.2019
Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) u telefonskom razgovoru je s venecuelanskim opozicijskim vođom i protivnikom osporavanog predsjednika Nicolasa Maruda (Nikolas), Juanom Guaidom (Huan Gvaido), izrazio "punu podršku" borbi naroda za povratak… »