Balkan arhiva vesti 30.01.2019

Nova čistka u Turskoj: Uhapšeno 48 vojnih pilota, izdat nalog za privođenje 15 civila

Telegraf 30.01.2019
Izdan je i nalog za hapšenje 15 civila za koje se sumlja da su bili veza među pilota i Gulenovim pokretom. Turske vlasti uhapsile 48 vojnih pilota za koje se sumnja da su povezani sa Fetulahom Gulenom . Ankara optužuje Gulena za organiziranje propalog… »

Dodik: Pratićemo stav Beograda

Vesti online 30.01.2019
Predsedavajući Predsedništvom BiH Milorad Dodik kaže da poštuje teritorijalni integritet Srbije i da Kosovo vidi kao unutrašnje pitanje Srbije. Milorad Dodik je posle sastanka Predsedništva BiH sa komesarom Johanesom Hanom i predsednicima Evropske… »

Han: Vlast u BiH mora da se formira što pre

Vesti online 30.01.2019
Komesar za proširenje i susedsku evropsku politiku Johanes Han poručio je danas, nakon susreta u Briselu s članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, da treba što pre da formiraju vlast u BiH. Han je… »

Polarni vrtlog pogodio Srednji zapad SAD

Slobodna Evropa 30.01.2019
Sjever SAD je zaleđen zbog polarne temperature i vjetrova koji dolaze s Arktika zbog čega su vlasti uvele hitne mjere zaštite stanovništva. Najmanje osam ljudi je poginulo u nekoliko saveznih država kao rezultat artičkog vremena i, kako ga zovu… »

To su prave komšije: Za samo mesec dana ocu i ćerki sagradili kuću, staru izgubili u poplavi

Kurir 30.01.2019
Zahvaljujući humanom Seadu Rahmanoviću, Emina Rahmanović i njen otac Redžo (85) iz Bihaća uskoro će useliti u svoju novu kuću. Naime, ova porodica je živela u izuzetno staroj i trošnoj kući punoj vlage u naselju Turija. Nakon prošlogodišnje… »

Gruevskom ukidaju poslaničku platu

Sputnik 30.01.2019
Makedonski parlament usvojio je danas amandman Zakona o poslanicima, prema kome će bivšem premijeru Nikoli Gruevskom (48) biti ukunuta poslanička plata. Usvojeni amandman predviđa da poslanici gube pravo na platu i druge povlastice, poput putnih… »

Demokratska partija Kosova traži odustajanje od korekcije granica

Slobodna Evropa 30.01.2019
Vladajuća Demokratska partija Kosova (DPK) izrazila je zabrinutost zbog, kako navodi, izraženog nedostatka zajedničkog institucionalnog delovanja u državnom interesu. Ova partija navodi da tako nešto šteti partnerstvu sa SAD-om i poziciji Kosova na… »

Vijeće ministara BiH utvrdilo nacrt budžeta

Slobodna Evropa 30.01.2019
Vijeće ministara BiH je na sjednici u srijedu razmatralo i jednoglasno utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu. "Budžet je usvojen jednoglasno u gabaritima koje je utvdilo Fiskalno… »

Zeleni prsluci protiv odlagališta nuklearnog otpada

Slobodna Evropa 30.01.2019
Ne smiruje se nezadovoljstvo aktivista i lokalne zajednice u Sisačko-moslavačkoj županiji zbog sve vjerojatnije odluke da će se nisko i srednje radioaktivni otpad odlagati na Trgovskoj gori, nedaleko granice sa Bosnom i Hercegovinom. Vlasti kažu da… »

Američki predsjednik izrazio podršku Guaidu

Slobodna Evropa 30.01.2019
Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) u telefonskom razgovoru je s venecuelanskim opozicijskim vođom i protivnikom osporavanog predsjednika Nicolasa Maruda (Nikolas), Juanom Guaidom (Huan Gvaido), izrazio "punu podršku" borbi naroda za povratak… »