Balkan arhiva vesti 30.01.2019

Bosna se sprema za istraživanje svemira

Sputnik 30.01.2019
Veće ministara BiH utvrdilo je Predlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korišćenju svemira, uključujući i Mesec i druga nebeska tela. Kako prenosi portal Buka… »

Sprema li se oslobađanje Karadžića i Mladića?

Srbija danas 30.01.2019
Flug pre nekog vremena demonstrativno podneo ostavku na sudijsku dužnost, navodeći da to nije učinio samo iz privatnih razloga. Kristof Flug, bivši sudija Haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma, optužio je sudiju Žana Kloda… »

Krvava drama u Nemačkoj: Evo ko je muškarac koji se ubio nakon što je napao majku i dve sestre

Blic 30.01.2019
Incident koji je sinoć potresao Nemačku desio se u Ebersbergeru kad je muškarac (30) iz Sanskog Mosta nožem brutalno napao majku (52) i dve sestre, da bi potom presudio sebi. U Ebersberger je, navodno, sa sestrama došao posetiti majku, koja u ovom… »

ZG: Protest "ispred Tuđmana" protiv političke represije

B92 30.01.2019
Zagreb -- U Zagrebu je ispred spomenika bivšem predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu održan protest "Protiv političke represije". Učesnici su tražili da se odbaci optužba protiv mladića Filipa Drače koji je nedavno na tom spomeniku nacrtao srp i… »

U Hrvatskoj gotovo 30.000 registrovanih slučajeva gripa, 45 umrlo

Novi magazin 30.01.2019
U Hrvatskoj je do 27. januara registrovano više od 28.600 obolelih od gripa, a od te bolesti i komplikacija prema dosad prispelim podacima umrlo je 45 osoba, objavljeno je danas u Zagrebu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo saopštio je da je starosni… »

Grčka prva otvara vrata Severnoj Makedoniji u NATO

Sputnik 30.01.2019
Grčka će, simbolično, do 8. februara prva ratifikovati protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u, kažu izvori bliski „Juraktivu“. Portparol NATO-a je 28. januara najavio da će protokol o pristupanju Severne Makedonije biti poslat… »

Predsedništvo BiH u Briselu: Jedinstvo o EU putu, razlike o NATO-u

Slobodna Evropa 30.01.2019
Tročlano Predsedništvo Bosne i Hercegovine je završilo dvodnevnu zvaničnu posetu Briselu, u kojoj su od evropskih sagovornika dobili konkretne zahteve koje se tiču neophodnosti ubrzanja reformsokog procesa, i što bržeg formiranja vlasti na svim… »

Centralna izborna komisija BiH ima problem sa ćirilicom: Na stranici teksta čak 21 greška - meša se i latinica, ali i…

Kurir 30.01.2019
Centralna izborna komisija BiH ponovo je poslala saopštenja za javnost koja prvo treba dešifrovati da bi se mogla pročitati. Prema ustaljenoj praksi, iz ove institucije šalju saopštenja na tri jezika naroda u BiH, a najgore prođe srpska, ćirilična… »

Zaevu uručen orden Alojz Mok

B92 30.01.2019
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc uručio je danas u Beču makedonskom premijeru Zoranu Zaevu orden Alojz Mok. Orden mu je uručen za zasluge za postizanje rešenja za dugogodišnji problem oko imena njegove države. Kurc je, na zajedničkoj… »

Džaferović zaboravio u šta se zakleo: Obećao da će poštovati Republiku Srpsku, pa se predomislio

Blic 30.01.2019
„Ovim se zaklinjem da ću savesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i… »