Balkan arhiva vesti 30.01.2019

Han članovima Predsedništva BiH: Formirajte vlast što pre

Sputnik 30.01.2019
Komesar za proširenje i susedsku evropsku politiku Johanes Han poručio je danas, nakon susreta u Briselu s članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, da treba što pre da formiraju vlast u BiH. Han je… »

Kako je policija raskrinkala dilere i zaplenila više od 100 kilograma skanka kod Sarajeva

Blic 30.01.2019
Provodeći akciju "Sedlo", pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a KS, uz asistenciju Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, a pod nadzorom Tužilaštva KS, zaustavili su automobil „reno kangu“ na naplatnom mestu Tarčin, opština… »

Epidemija u Crnoj Gori: Dečačić (2,5) i 4 odraslih preminuli od gripa

Kurir 30.01.2019
PODGORICA - Pet osoba preminulo je za sedam dana u Crnoj Gori od posledica gripa, a među njima je i dvoipogodišnji dečak. Crnogorski Institut za javno zdravlje saopštio je u utorak da je 45-godišnja pacijentkinja peta žrtva gripa ove sezone. Od… »

Makedonci odlučili kada će preimenovati državu u Severna Makedonija: Novo ime će na tablama pisati i na albanskom jeziku

Telegraf 30.01.2019
Nakon što Grčka ratifikuje protokol za članstvo Makedonije u NATO, makedonske institucije i preduzeća trebaju da promene table sa imenom države na graničnim prelazima, diplomatskim predstavništima i ulazima u institucije. Vlada Makedonije usvojila… »

Makedonska skupština izglasala poverenje Dimitrovu

Vesti online 30.01.2019
Makedonska skupština izglasala je poverenje ministru spoljnih poslova te zemlje Nikoli Dimitrovu sa 59 glasova "za" naspram 20 glasova "protiv". Glasanje o poverenju koje je održano u utorak, zatražila je najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE… »

Crna Gora: Bez kažnjavanja za neustajanje na himnu

RTV 30.01.2019
PODGORICA - Skupštinski Zakonodavni odbor Crne Gore podržao je izmene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti čime su izostavljene kaznene odredbe za neustajanje na himnu. Naime, pomenutim zakonom su predviđene novčane kazne za… »

Han članovima Predsedništva BiH: Ubrzajte reforme

B92 30.01.2019
U BiH u oblasti vladavine prava "očigledni nedostaci na svim nivoima", zbog čega su građani izrazili nezadovoljstvo, između ostalog, na ulicama Banjaluke. To je izjavio evropski komesar za proširenje Johanes Han na sastanku s članovima… »

Gruevskom ukidaju poslaničku platu

Mondo 30.01.2019
Makedonski parlament usvojio je danas amandman Zakona o poslanicima, prema kome će bivšem premijeru Nikoli Gruevskom (48) biti ukunuta poslanička plata. Foto: MONDO/Predrag Vujić Usvojeni amandman predviđa da poslanici gube pravo na platu i druge… »

Crna Gora: Zašto su u sukobu Đukanović i Knežević

BBC News 30.01.2019
Rasplamsava se sukob biznismena Duška Kneževića i crnogorskih vlasti, inače nekadašnjih bliskih saradnika. Optužbe za brojna kriminalna dela, zahtevi za crvenim Interpolovim poternicama, vanredne emisije i „rat" na društvenim prežama, ulaz… »

Napredak Srbije po indeksu ekonomskih sloboda

Radio 021 30.01.2019
Srbija je napredovala po indeksu ekonomskih sloboda na listi "Heritidž fondacije" za 2019. godinu, zauzevši 69. mesto među 180 rangiranih zemalja. To je za 11 pozicija bolje u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan skor Srbije, kako se navodi na sajtu… »