Balkan arhiva vesti 26.01.2017

Lustig: Đaci u nekim hrvatskim školama ne znaju o holokaustu

Slobodna Evropa 26.01.2017
U Zagrebu je u četvrtak predstavljena multimedijalna izložba američkog umjetnika Andrewa M. Mezvinskog „Jedan dobar dan“ nadahnuta autobiografskim svjedočanstvom nekadašnjeg logoraša iz Auschwitza Prima Levija. Tom će izložbom zagrebački… »

Planirali uspostavljanje "islamske države" u Austriji

RTS 26.01.2017
Članovi islamističko-salafističke mreže, uhapšeni u četvrtak u Beču i Gracu, planirali su da u Austriji uspostave neku vrstu "islamske države", izjavili su ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka, generalni direktor za javnu… »

Varadi: Ne verujem da će biti revizije tužbe o Srebrenici

B92 26.01.2017
Beograd -- Da bi se obnovio postupak po tužbi BiH protiv Srbije morala bi da postoji nova činjenica koja ukazuje na to da je Srbija imala genocidnu nameru u Srebrenici. To je za “Politiku” izjavio Tibor Varadi, nekadašnji zastupnik Srbije u sporu… »

I Hrvatima dosta Bakirovog antisrpstva

Vesti online 26.01.2017
Dok Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider Bošnjaka iz Sarajeva, najavljuje reviziju bosanske tužbe protiv Srbije za genocid, dotle Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, i Dragan Čović, lider HDZ… »

Slovenački parlament usvojio izmene Zakona o strancima

RTS 26.01.2017
Slovenački parlament usvojio je amandmane na vladin predlog izmene zakona o strancima, sa restriktivnim odredbama za potencijalne migrante i azilante, koje su prethodno kritikovali Savet Evrope i međunarodne nevladine organizacije. Zakon predviđa… »

Slovenija usvojila zakon o mogućem zatvaranju granice

B92 26.01.2017
Ljubljana -- Slovenački parlament usvojio je predlog zakona koji dozvoljava da se blokiraju migranti na granici s Hrvatskom i da im se ne pruži mogućnost zahteva za azil. Ovaj predlog zakona kritikovale su brojne organizacije za odbranu ljudskih prava… »

Priština ponovo dobija sinagogu

Slobodna Evropa 26.01.2017
Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji najavio je da će se Prištini vratiti sinagoga koja je srušena pre nekoliko godina, a u Prizrenu će se izgraditi Kulturni jevrejski centar. Veselji je to rekao na Akademiji u Narodnom pozorištu uoči… »

Telo mladića pronađeno na železničkoj stanici

Alo 26.01.2017
Telo osamnaestogodišnjeg mladića pronađeno je danas na Železničkoj stanici u Podgorici. Telo mladića čiji su inicijali K.G. pronađeno je kod vagona, a uzrok smrti još nije poznat, saopštila je crnogorska policija. Iz policije navode da postoji… »

Najteža tragedija zadesila izbegličku porodicu: Našli mrtvo dete (9) u kući, nije mu bilo spasa

Kurir 26.01.2017
Monika Zirdum (9) preminula je u porodičnoj kući blizu Slavonskog Broda. Niko još ne može da poveruje u ovu strašnu vest, da je tako velika tuga mogla pogoditi njenu porodicu, koja se nakon pada Bosanske Posavine doselila iz rodnog Žeravca nedaleko… »

Ako prepoznajete čoveka sa slike odmah se javite policiji!

BK TV 26.01.2017
Policijske stanice širom BiH tragaju za dve nepoznate osobe koje su izvršile krivično delo krađe na benziskoj pumpi u Sarajevu. Policijske stanice širom BiH su sve češće počele koristiti mogućnosti interneta i društvenih mreža kao pomagače u… »