Društvo arhiva vesti 23.07.2017

Stolar Mile pokrenuo lavinu dobrote i humanosti

RTS 23.07.2017
Milorad Jurković iz Beočina, poznatiji kao stolar Mile, pre dve godine započeo je humanitarnu akciju pravljenja i poklanjanja stolica za hranjenje beba. Mile kaže da je time pokrenuta lavina dobrote i da je svakim danom sve veći broj humanih ljudi… »

Istorija srpskih Jevreja kroz novinske stupce

Politika 23.07.2017
Na izložbi „Listanje vremena”, u Narodnoj biblioteci Srbije, javnosti je prvi put predstavljena periodika koju su Jevreji objavljivali na ovom podneblju u prethodnih 130 godina. „Bože, čuvaj kralja i milu nam Kraljevinu SHS”, piše na poleđini… »

Pod krilima orla krstaša

Politika 23.07.2017
Plodna planina, kako su je nazivali Rimljani, nije samo najstarija zaštićena prirodna riznica u Srbiji, već i kulturno-istorijska celina od nacionalnog značaja. – Prvo je bila ostrvo u Mediteranskom, zatim u Panonskom moru. Kad bi postojao prijemni… »

Tadić: U BiH danas nema ozbiljne politike

Al Jazeera 23.07.2017
Siromaštvo i šovinizam ovdje žive ruku pod ruku i nije to ništa novo, a po tim strunama svirali su svi režimi, kaže Tadić. Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić smatra da je nedostatak ozbiljne politike uslovio odlazak… »

KVIZ: Koliko poznajete Novaka Đokovića?

Sputnik 23.07.2017
U cilju da sadržaj na portalu učinimo zanimljivijim, ali i da se zajedno sa vama zabavimo, odlučili smo da svake nedelje emitujemo kviz kako biste proverili znanje, a u isto vreme pokušali i nešto da naučimo. Danas proveramo koliko dobro poznajte… »

Makedonija u (ne)iskrenom zagrljaju susjeda

Al Jazeera 23.07.2017
Kako će se odvijati odnosi među susjedima na Balkanu teško je reći, ne samo zato što neki od njih nisu reagirali dobrosusjedski, više zato što su njihove reakcije krajnje nepredvidiljive. Bugarsko-makedonski dogovor o dobrosusedstvu je osnova za… »

Stari grad Prozor propada

Al Jazeera 23.07.2017
Stari grad strši nad ulazom u Prozor i jedan je od najstarijih spomenika iz Srednjeg vijeka u prozorskom kraju. Grad Prozor se u nekim izvorima spominje i pod imenom Studenac, što je, obzirom na obilje vode, sasvim razumljivo. Ipak, 11. august 1366… »

Nevreme pogodilo Istru

Danas 23.07.2017
Posle sparnog dana, u Istri su počele grmljavine i nevreme što je donelo osveženje. Kako javlja IstraMet, u Istri se temperatura već spustila za desetak stepeni pošto je palo 9 mm kiše, a kiša je bila popraćena grmljavinskim nevremenom. Pljusak je… »

(Ne)slavno društvo: Muzičari koji su sebi oduzeli život

Nedeljnik 23.07.2017
Samo dva meseca nakon iznenadnog samoubistva Krisa Kornela, frontmena sastava „Saungarden", koji se obesio u detroitskom hotelu, Čester Benington je 20. jula na isti način presudio sebi. Mimo ove dvojice, istorija popularne kulture prepuna je slavnih… »

Šest godina od smrti: Šta je muzika Ejmi Vajnhaus stvarno otkrila o njoj

Nedeljnik 23.07.2017
Provlače se, neprekidno, argumenti da je njena iskrenost samo dimna zavesa, način da se mnogo gora istina gurne negde pod tepih, u drugi plan. Jeste, bilo joj je slomljeno srce, raskomadano, da, bila je pijana, i da, imala je šrapnele iz detinjstva… »