Društvo arhiva vesti 23.07.2017

Susret sa istorijom: Srbija vekovima razapeta između istoka i zapada

Večernje novosti 23.07.2017
Kakvi su bili odnosi velikih sila prema našoj zemlji. Tražeći saveznike po Evropi, državnici u 19. veku stalno kucali na vrata Petrograda, Beča i Pariza. GENETSKA strast Srba prema strančarenju nije nikakva novina. Koreni partijskih rasprava i… »

VIDEO: Vatrogasci i meštani spasli Koštuniće od požara

B92 23.07.2017
Meštani Koštunića su nedeljno popodne proveli u strahu od šumskog požara koji se velikom brzinom kretao ka njihovim kućama. Hektari hrastove šume su izgoreli, a postojala je opasnost i od širenja na vatrene stihije na borovu šumu koja se nalazi… »

Ikonopis stiže iz Beograda

Vesti online 23.07.2017
Sunce je ušlo u pariski hram Sv. Save, sve blešti, sve se zlati. A ta nova slika, koja pojačava spone sa duhovnošću, potiče od završenog ikonopisa u oltarskoj apsidi, najdominantnijem i najprimetnijem crkvenom zidu. - Ova lepota urađena je… »

Zašto su hrvatski autoputevi skuplji od austrijskih

Al Jazeera 23.07.2017
Za uvođenje vinjeta u Hrvatskoj nije bilo razumijevanja tokom izgradnje autocesta, a tako će i ostati, kažu stručnjaci. Početkom svakog ljeta počinju gužve na autocestama u Hrvatskoj. To je ujedno jedino doba godine kada je promet na njima dovoljno… »

Narukvica koja vozaču ne dozvoljava da zaspi

Radio 021 23.07.2017
Nova narukvica pod nazivom Steer je dizajnirana tako da ne dopušta vozaču da zaspi tokom vožnje. Koštaće 100 dolara, a biće u prodaji od novembra. Steer nije primetan sve dok vozač ne postane pospan, a narukvica to stanje određuje pomoću 16… »

Dijalizni centri na jugu Srbije puni, saniteti dotrajali

RTS 23.07.2017
Vrućina, dotrajali saniteti bez klime, puni centri za dijalizu, malo donora organa i mnogo onih koji čekaju transplantaciju – slika koja stiže ovih dana sa juga Srbije. Pojedine opštine, poput Ražnja, nažalost, beleže porast broja bubrežnih… »

Čekajući auto-put – težak život meštana Boljara

RTS 23.07.2017
Boljare – za to zabito Peštersko selo čulo se i u evropskim metropolama. U njemu treba da se spoji crnogorska i srpska trasa auto-puta. Kako se živi u Boljarima koje čeka da se ucrta na svetske saobraćajne mape? Auto-put na Pešterskoj visoravni… »

Plemenitost stolara Mileta

Studio B 23.07.2017
Dok se mnogim ljudima čini da smo pojedinačno nemoćni da promenimo na bolje uslove u kojima živimo, da oplemenimo okruženje i ohrabrimo druge da nam se priključe,dotle primer Milorada Jurkovića , čuvenog stolara Mileta, govori nešto sasvim… »

Na Horgošu se čeka sat vremena, na drugim prelazima manje

Alo 23.07.2017
Prema poslednjim podacima Uprave granične policije zadržavanja za putnička vozila iz Mađarske na Horgošu su trenutno oko 60 minuta, saopštio je AMSS. Na prelazu Batrovci kako na ulazu tako i na izlazu zadržavanja su oko 30 minuta. Udes kod… »

Intervju Zoran Milivojević: Osveta supruzi nadjača čak i ljubav prema svom detetu

Večernje novosti 23.07.2017
Psihoterapeut Zoran Milivojević o ratu koji se rasplamsao na društvenim mrežama zbog njegovog stava o tragediji ispred Centra za socijalni rad u Rakovici. OD trenutka kada je psihoterapeut dr Zoran Milivojević izneo svoj stav da se tragedija ispred… »