Svet arhiva vesti 20.05.2016

Satelit snimio naftnu mrlju u blizini mjesta pada aviona

Al Jazeera 20.05.2016
Jedan od satelita Evropske svemirske agencije snimio je naftnu mrlju u oblasti Mediterana gdje je pao avion EgyptAira. Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je da je jedan od njenih satelita snimio naftnu mrlju u oblasti Mediterana u kojoj je pao… »

Favorit za predsednika Austrije: Prijem Kosova u EU i UN samo bi izazvao probleme

Blic 20.05.2016
Prijem Kosova u međunarodne organizacije bilo bi pogrešno, jer bi samo izazvalo probleme, smatra Norbert Hofer, kandidat za predsednika Austrije, na izborima koji se održavaju u nedelju. Hofer, inače kandidat Slobodarske partije (FPO), smatra da su… »

Hilari Klinton: Biću nominovana, to je gotova stvar

Blic 20.05.2016
Bivša državna sekretarka Hilari Klinton još je korak bliže osvajanju demokratske predsedničke nominacije iako je minimalnom većinom pobedila na primarnim izborima u Kentakiju, a izgubila na izborima u Oregonu. Sa osvajanjem novih delegatskih… »

Rusija dobija "Junarmiju" - pokret mladih vojnika

B92 20.05.2016
Moskva -- Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika Junarmiju. U okviru toga ćeškolarci učiti da sklapaju puške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i istoriju, da se uče… »

Avion se srušio nakon sudara sa velikom pticom

Pravda 20.05.2016
Troje francuskih državljana je poginulo kada se mali avion u kome su bili srušio posle navodnog sudara sa velikom pticom na severu Španije. Vlada regiona Navara je saopštila da su dva muškarca i jedna žena poginuli kada je avion pao na malu parcelu… »

U Indiji najtopliji dan otkada se meri temperatura

Novi magazin 20.05.2016
U indijskoj saveznoj državi Radžastan zabeležena je rekordna temperatura od 51 stepen, što je najviše otkada se u Indiji meri temperatura, saopštili su meteorolozi. Novi rekord zabeležen je u mestu Falodi na zapadu Indije koji je kao i sever… »

Meksiko odobrio izručenje El Čapa u SAD

Politika 20.05.2016
MEKSIKO SITI – Meksiko je danas odobrio ekstradiciju narko bosa Hoakina Gusmana poznatijeg po nadimku El Čapo u SAD, gde bi mu se sudilo za trgovinu narkoticima i ubistvo, saopštilo je meksičko ministarstvo inostranih poslova. „Meksička vlada je… »

Dve godine agonije: Spasena još jedna nigerijska devojčica koju su oteli teroristi!

Kurir 20.05.2016
Druga učenica od 200 koje su otete prije dve godine u nigerijskom gradu Čibok pronađena je i spasena, objavila je nigerijska vojska. Portparol Sani Usman rekao je da je Serah Lukas među 97 žena i dece koje su spasili timovi u operaciji koja je… »

Novi premijer Turske verni Erdoganov sledbenik

Politika 20.05.2016
Moguće raspisivanje izbora kako bi vladajuća stranka osvojila dvotrećinsku većinu glasova da bi mogla da promeni ustav i uvede predsednički sistem. Naslednik premijera Ahmeta Davutoglua biće van Turske malo poznati političar Binali Jildirim… »

NYT: Izbore u Austriji dobija desnica, kraj moderne Evrope

Novi magazin 20.05.2016
Austrija je jedan korak od toga da postane prva zemlja Evropske unije u kojoj će predsednik biti pripadnik krajnje desnice, što je posledica sve većeg nezadovoljstva političkim establišmentom i migrantskom krizom, piše Njujork Tajms. Austrijanci će… »