Društvo arhiva vesti 07.01.2018

U pravoslavnim crkvama u regionu obeležen Božić

Politika 07.01.2018
ZAGREB, SARAJEVO, PODGORICA – U svim pravoslavnim crkvama u regionu, koje Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru, danas su služene božićne liturgije na kojima je pročitana poslanica patrijarha Irineja, koji je vernike pozvao da srcem i dušom… »

Broj pravoslavaca se udvostručio u poslednjih sto godina

Radio 021 07.01.2018
Za jedan vek se udvostručio broj pravoslavaca u svetu, ali u odnosu na ukupan broj hrišćana, pravoslavnih vernika je ipak sve manje, pokazalo je istraživanje američkog instituta "Pju". Globalna zajednica pravoslavnih vernika se u poslednjih stotinak… »

Državljanstvo Srbije umesto "srpsko"?

Mondo 07.01.2018
Bošnjacima će u pasošima u rubrici za držaljavnstvo ubuduće pisati “državljanstvo Republike Srbije”, a ne “srpsko” kao do sada, navode iz Stranke za Sandžak. Foto: MONDO Ilustracija Jedan od građana Novog Pazara Mirsad Đerekerac nedavno… »

Francuski obaveštajac koji je ljubav prema Srbiji platio zatvorom Pjer Binel: Propatio sam mnogo zbog vašeg naroda, ali se ne…

Kurir 07.01.2018
Ove godine navršiće se tačno dve decenije otkako je bivši francuski major Pjer-Anri Binel (66), kao šef kabineta francuskog predstavnika pri Severnoatlantskoj alijansi, generalu Jovanu Milanoviću, iz ljudskih pobuda, dostavio plan mogućih NATO… »

Status đakona na fejsbuku o suštini božića: "Danas nalazimo mir, odmorimo se da bismo imali vremena za istinsku zahvalnost"

Blic 07.01.2018
Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik - Božić. Na dan rođenja Isusa Hrista đakon Nenad Ilić napisao je na svom Fejsbuk profilu da danas slavimo "novo dostojanstvo čoveka stvorenog po liku Božijem pa… »

Sa šutom bacamo milione

B92 07.01.2018
Srbija bi, ukoliko počne da reciklira građevinski otpad i koristi ga kao resurs, mogla da ostvari dobit od oko 500 miliona evra godišnje. Ušteda bi mogla da bude neuporedivo veća ako bi se izračunalo koliko bi se novca manje ulagalo u… »

Razočaranje Laze Kostića

Politika 07.01.2018
Zašto je Velika škola u Beogradu za peštanskog doktora prava bila nedostižan cilj i šta je pesnik o tome s gorčinom pisao Valtazaru Bogišiću. „Ja ću sve učiniti, da nađem sebi stanka van Srbije i, razumije se, van Crne Gore. Trebalo je da… »

Ruska pravoslavna crkva može da pomogne Srbiji (video)

Sputnik 07.01.2018
Ruska pravoslavna crkva je sada u takvoj situaciji da realno može dosta da pomogne Srbiji zato što ima svoje predstavnike i u Ujedinjenim nacijama, a ima i stalno predstavništvo pri Evropskoj uniji u Briselu, kaže starešina Podvorja RPC u Beogradu… »

Predeo slikan svetlošću i senkama

Politika 07.01.2018
Rezultati istraživanja saradnika Instituta postali deo svetske riznice znanja, dočaravajući bogatiju sliku od stereotipnih predstava o Balkanu kao buretu baruta. Balkan je odvajkada područje susretanja, prožimanja i sukoba različitih naroda… »

U 2017.: Blic fondacija zbrinula je više od 50 mališana, a za sve to hvala vama, dobri ljudi!

Blic 07.01.2018
Kad se drugome pomogne od srca, zahvalnost dođe iz duše. Takva su deca “Blic fondacije”! Kada njihove napaćene duše shvate da im neko pomaže, onda njihovoj privrženosti nema kraja. Na licu im se pojavi širok osmeh i rašire ruke kao da sve te… »