Društvo arhiva vesti 07.01.2018

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski: Blagoslov je biti Hrvat, Mađar, Italijan... ali je blagoslov biti pravoslavni Srbin

Blic 07.01.2018
Paljenjem badnjaka i večernjim liturgijama pravoslavni vernici koji Badnji dan i Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru, u svim crkvama u regionu obeležili su Badnje veče. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije održao je večernje… »

Za jedan vek se udvostručio broj pravoslavaca

Politika 07.01.2018
U odnosu na ukupan broj hrišćana, pravoslavnih vernika je ipak sve manje, pokazuje istraživanje američkog instituta Pju. Božićni post, badnjak, česnica ili etiopski „indžera” hleb i „dorov-vat” piletina u sosu od crvenog bibera: koliko… »

Državljanstvo Srbije umesto "srpsko": "Osećaj slobode..."

B92 07.01.2018
Novi Pazar -- Bošnjacima će u pasošima u rubrici za držaljavnstvo ubuduće pisati “državljanstvo Republike Srbije”, a ne “srpsko” kao do sada, navode iz Stranke za Sandžak. Jedan od građana Novog Pazara Mirsad Đerekerac nedavno je izgubio… »

Pjer Binel: Ne kajem se što sam patio zbog vašeg naroda

Večernje novosti 07.01.2018
Pjer-Anri Binel, francuski obaveštajac, koji je ljubav prema našoj zemlji platio i zatvorom. Propatio sam mnogo zbog vašeg naroda, ali se ne kajem, jer ste časni i ponosni. OVE godine navršiće se tačno dve decenije otkako je bivši francuski major… »

Status đakona na fejsbuku o suštini božića: "Danas nalazimo mir, odmorimo se da bismo imali vremena za istinsku zahvalnost"

Blic 07.01.2018
Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik - Božić. Na dan rođenja Isusa Hrista đakon Nenad Ilić napisao je na svom Fejsbuk profilu da danas slavimo "novo dostojanstvo čoveka stvorenog po liku Božijem pa… »

Sa šutom bacamo milione

B92 07.01.2018
Srbija bi, ukoliko počne da reciklira građevinski otpad i koristi ga kao resurs, mogla da ostvari dobit od oko 500 miliona evra godišnje. Ušteda bi mogla da bude neuporedivo veća ako bi se izračunalo koliko bi se novca manje ulagalo u… »

Razočaranje Laze Kostića

Politika 07.01.2018
Zašto je Velika škola u Beogradu za peštanskog doktora prava bila nedostižan cilj i šta je pesnik o tome s gorčinom pisao Valtazaru Bogišiću. „Ja ću sve učiniti, da nađem sebi stanka van Srbije i, razumije se, van Crne Gore. Trebalo je da… »

Ruska pravoslavna crkva može da pomogne Srbiji (video)

Sputnik 07.01.2018
Ruska pravoslavna crkva je sada u takvoj situaciji da realno može dosta da pomogne Srbiji zato što ima svoje predstavnike i u Ujedinjenim nacijama, a ima i stalno predstavništvo pri Evropskoj uniji u Briselu, kaže starešina Podvorja RPC u Beogradu… »

Predeo slikan svetlošću i senkama

Politika 07.01.2018
Rezultati istraživanja saradnika Instituta postali deo svetske riznice znanja, dočaravajući bogatiju sliku od stereotipnih predstava o Balkanu kao buretu baruta. Balkan je odvajkada područje susretanja, prožimanja i sukoba različitih naroda… »

U 2017.: Blic fondacija zbrinula je više od 50 mališana, a za sve to hvala vama, dobri ljudi!

Blic 07.01.2018
Kad se drugome pomogne od srca, zahvalnost dođe iz duše. Takva su deca “Blic fondacije”! Kada njihove napaćene duše shvate da im neko pomaže, onda njihovoj privrženosti nema kraja. Na licu im se pojavi širok osmeh i rašire ruke kao da sve te… »