Društvo arhiva vesti 29.09.2016

Do kada će Halep izdržati

Al Jazeera 29.09.2016
Analitičari smatraju da režim nastoji okrenuti narod protiv boraca opozicije i izazvati nepodnošljivu humanitarnu krizu. Piše: Mohammed Knas Bolni prizori iz Halepa koji se pojavljuju na televizijskim ekranima i koji dominiraju naslovnicama štampe… »

Hasanbegovićeva rukavica u lice Plenkoviću

Al Jazeera 29.09.2016
Pritisak iz kruga Zlatka Hasanbegovića da ostane ministar kulture je prvi test za Plenkovićevu kontrolu stranke. Piše: Tomislav Šoštarić Nakon što je HDZ zaobišao pravaške stranke krajnje desnice i okoristio se kampanjom u kojoj je desno krilo… »

Vjetrovi islamofobije u Kini

Al Jazeera 29.09.2016
Mnogi Kinezi ne kriju svoju zabrinutost zbog porasta islamofobije u više velikih kineskih gradova. Piše: Ali Abu Mrihal Mnogi Kinezi ne kriju svoju zabrinutost zbog porasta islamofobije u više velikih kineskih gradova. Takvi slučajevi ranije su bili… »

Unutrašnji ministar

Danas 29.09.2016
OEBS se brutalno meša u unutrašnje stvari Srbije - rekao je juče Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih stvari i stvarčica Srbije, kome je valjda u opisu posla da budno motri ko se sve spolja meša u unutrašnje stvari u koje se čak ni on ne… »

Koliko su plakati ʽpojeliʼ penzija

Al Jazeera 29.09.2016
Predizborna kampanja je počela 1. septembra i limit za finansiranje iznosi približno 14,15 miliona eura. Piše: Ibrahim Sofić Nasmiješeni i lijepo dotjerani – kandidati bosanskohercegovačkih stranaka pred lokalne izbore ove države koji će biti… »

Visoka politika za izbornu lokalnu upotrebu

Al Jazeera 29.09.2016
Rješenja za konkretne probleme lokalnih zajednica ustuknula pred širenjem straha u izbornoj kampanji u Bosni i Hercegovini. Piše: Vedrana Maglajlija Predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini prošla je u sjeni tema visoke politike… »

Budući scenariji akcije ‘Štit Eufrata’

Al Jazeera 29.09.2016
Jedan od scenarija operacije 'Štit Eufrata' je njeno širenje u pravcu Raqqe, a možda i dalje od toga. Piše: Omar Kush Izgleda da se vojna operacija pod kodnim imenom „Štit Euftrata“, koju je započela Turska 24. augusta, odvija u fazama koje… »

Moj glas

Peščanik 29.09.2016
Kasnim na ove izbore u doslovnom smislu. U ponedeljak sam napunio 96 godina, a u novembru ću izaći na svoje 19. izbore za predsednika SAD. Prvi put sam glasao 1944. godine za svog vrhovnog zapovednika Franklina Delanoa Roosevelta; poslao sam svoj glas… »

EU će verovatno probiti rok za raspodelu izbeglica po kvotama

EurActiv 29.09.2016
Evropska komisija je 28. septembra predstavila izveštaje o sprovođenju plana za raspodelu izbeglica unutar EU i sporazuma sa Turskom o upravljanju migracijama, nastojeći da u pozitivnom svetlu sagleda dosadašnje napore. Međutim, prema iznetim… »

''Deža vi'' premijerno u Novom Pazaru

RTV Novi Pazar 29.09.2016
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac bio je domaćin delu glumačke postave iz predstave” Deža vi” čija je premijera zakazana u Novom Pazaru za 29. septembar. Predstava je prvi projekat novopazarskog Regionalnog pozorišta odrađenog u… »