Društvo arhiva vesti 10.04.2017

Nikola, Marko, Luka... Svetlost, zaštitnik ljudi, stana... Da li znate šta znače najpoznatija srpska imena?

Prva 10.04.2017
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, sledi lista najpopularnijih muških imena u Srbiji u poslednjih 50-ak godina i njihova značenja. Tako se zove hiljade dečaka, ali ni oni ni roditelji često ne znaju šta staro srpsko ime koje su detetu… »

Kvar motora Galeba G-2A prvi poznati uzrok ozbiljne nezgode na „Čeneju“

Tango Six 10.04.2017
Kvar motora prvi je poznati uzrok ozbiljne nezgode prilikom vanrednog sletanja Galeb G-2A na „Čeneju“, zaključak je nakon izvršenog uvida istražitelja Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju. Pilot nije povrđen u nezgodi, potvrdio je za… »

Poznati muzičar priveden zbog snimka o krađi glasova (VIDEO)

Alo 10.04.2017
Poznati beogradski muzičar Predrag Gostović Peca priveden je zbog snimka navodne krađe glasova na nedavno održanim predsedničkim izborima u Srbiji! Predrag Gostović Peca, basista Elvisa J. Kurtović i jedan od osnivača grupe "Jugosloveni", priveden… »

Stvoren veštački embrion nalik stvarnom

Politika 10.04.2017
Naučnici u Velikoj Britaniji uspeli su da stvore strukturu veštačkog embriona miša nalik stvarnom koristeći 3D model i dva tipa matičnih ćelija, a njihovo otkriće trebalo bi da pomogne u razumevanju ranih stadijima u razvoju sisavaca. Ovaj rad je… »

Povratnici u Ljuboždu ponovo grade život iz temelja

Politika 10.04.2017
Nekoliko dana nakon što su se trinaestorica srpskih domaćina vratila u selo, Albanci iz okolnih naselja organizovali su jednočasovne demonstracije u Ljuboždu: svoje nekadašnje komšije nazivali su teroristima i okupatorima, poručujući im da se… »

Hraniteljske porodice su jedna velika familija

Politika 10.04.2017
Drugu godinu zaredom, Centar za porodični smeštaj i usvojenje organizovao je dan susreta braće i sestara koji odrastaju u različitim hraniteljskim porodicama. Sudbine hraniteljica Silvije Zaćirević (36) i Violete Abas (40) verovatno se nikada ne bi… »

"Srednji prst" profesora Vuletića

Danas 10.04.2017
* Politički vrh Srbije nije samo ignorisao proteste, već je po "šetačima" osuo paljbu iz svog oružja i oruđa, pucajući, uglavnom, po donjoj granici neukusa. Onomad, pre skoro dve decenije, dok su se novembarske magle vukle beogradskim ulicama… »

Živ je deda, umro nije…

Peščanik 10.04.2017
Živ je deda, umro nije, dok je RIK-a i partije. Tako je glasio jedan od transparenata na protestima desetina hiljada studenata koji su se kao požar proširili Srbijom nakon predsedničkih izbora na kojima je premijer Aleksandar Vučić postao i… »

Balkansko jezičko ludilo (2): Od čistunstva do fašizma

Vesti online 10.04.2017
Lingvistkinja Snježana Kordić u Sarajevu nije sedela u pročelju, među petoro potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku, kada su 30. marta dokument predstavljali javnosti. Bila je u publici. Upućeni su ipak znali da je Kordićeva um i energija… »

Neizvesnost pred turski referendum

EurActiv 10.04.2017
Turci će se 16. aprila na referendumu izjašnjavati o ustavnim amandmanima kojima bi se Turska iz parlamentarne demokratije transformisala u zemlju sa predsedničkim sistemom. Posmatrači ocenjuju da će rerferendum biti najznačajniji politički… »